ecan consultants logo white
Language flag for

Επιλογή γλώσσας

Language flag for

Επιλογή γλώσσας

Η δύναμη της γυάλινης συσκευασίας

Από τις διαφημίσεις που βλέπει στο δρόμο, την τηλεόραση ή το διαδίκτυο μέχρι και την ώρα που θα βρεθεί μπροστά στο ράφι μίας υπεραγοράς ή κάποιου ακριβού delicatessen για να αγοράσει τρόφιμα και ποτά, ο σύγχρονος καταναλωτής δέχεται καθημερινά εκατοντάδες ερεθίσματα που διαμορφώνουν τις αγοραστικές του αποφάσεις και την καταναλωτική του συμπεριφορά.

Τι πρέπει να κάνει λοιπόν ένας παραγωγός για να απαντήσει στις ερωτήσεις των καταναλωτών σχετικά με το προϊόν του, να ικανοποιήσει τις ανάγκες τους και να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό;

Πως μπορούν οι παραγωγοί, με άλλα λόγια, να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν πιο σταθερά επίπεδα πωλήσεων, όταν προωθούνται  διαρκώς νέα προϊόντα που αλλάζουν τις προτιμήσεις των καταναλωτών και διεκδικούν τη θέση της δικής τους Μάρκας στην αγορά;

Στις μέρες μας, πολλές μικρές και μεγάλες εταιρείες τροφίμων και ποτών προσφέρουν, σε ένα συνειδητοποιημένο καταναλωτικό κοινό, πλήθος από παρόμοια προϊόντα σε παρόμοιες τιμές.

Επομένως, ένα προϊόν που ικανοποιεί απλά μια ανάγκη δεν αρκεί, ακόμα και αν υπερέχει ποιοτικά.

Για να ξεχωρίσει ένα καλό προϊόν θα πρέπει να προσελκύσει τον καταναλωτή τόσο από αισθητική όσο και από λειτουργική άποψη. Και αν αναλογιστούμε ότι οι περισσότεροι καταναλωτές αγοράζουν με το «μάτι», ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί τους είναι η συσκευασία.

Γυάλινη συσκευασία: διαχρονική αξία με νέες προοπτικές

Μια συσκευασία είναι επιτυχημένη όταν προστατεύει και διατηρεί αναλλοίωτες τις ιδιότητες του προϊόντος, συνδυάζει τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά (εμφάνιση, περιεχόμενο) με την τιμή πώλησης και, πάνω από όλα, προσδίδει αξία και προσωπικότητα σε ό,τι περιέχει, διαφοροποιώντας το τελικό προϊόν από τον ανταγωνισμό.

Γνωστή για τα πλεονεκτήματα της, η γυάλινη συσκευασία πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις και διατηρεί σταθερά την κυρίαρχη θέση της στην παγκόσμια αγορά ενώ ταυτόχρονα προσφέρει νέες ευκαιρίες για την αξιοποίηση των καταναλωτικών τάσεων, καθώς:

 

 • Ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς τροφίμων και ποτών

  Οι νεαροί επιχειρηματίες που επενδύουν επιλεκτικά κεφάλαια και φρέσκες ιδέες στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, η αύξηση της δημοτικότητας των super -premium αλκοολούχων ποτών και της μπύρας διεθνώς, η εξάπλωση του δόγματος «είμαστε ότι τρώμε» και η στροφή των καταναλωτών σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης, έχουν δημιουργήσει, νέες τάσεις στην αγορά τροφίμων και ποτών. Αποτέλεσμα αυτών των νέων τάσεων είναι η αύξηση της ζήτησης για προϊόντα σε γυάλινη συσκευασία, καθώς οι φυσικές του ιδιότητες του γυαλιού καλύπτουν τις ανάγκες του απαιτητικού κοινού, στο οποίο καλείται πλέον να απευθυνθεί η βιομηχανία των γυάλινων ειδών συσκευασίας.

   

 • Παίρνει «ψήφο» εμπιστοσύνης από τους συνειδητοποιημένος καταναλωτές

  Το γυαλί αποτελεί αποδεδειγμένα το ασφαλέστερο υλικό συσκευασίας. Δεν είναι επομένως τυχαίο που το 88% των Ευρωπαίων καταναλωτών προτιμά τη γυάλινη συσκευασία έναντι άλλων υλικών συσκευασίας, θεωρώντας ότι συμβάλει στον υγιεινό τρόπο ζωής. Ταυτόχρονα, ένας στους τρεις καταναλωτές θα αγόραζαν περισσότερα από τα αγαπημένα τους τρόφιμα και ποτά σε γυάλινη συσκευασία, αν υπήρχε διαθέσιμη. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι οι σύγχρονοι καταναλωτές είναι πολύ πιο ενημερωμένοι και τείνουν να επιλέγουν υγιεινά και ασφαλή τρόφιμα και ποτά που «κάνουν καλό»! Και επειδή ακριβώς γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα του γυαλιού, εμπιστεύονται και αναζητούν τη γυάλινη συσκευασία στα ράφια των καταστημάτων. 

   

 • Έχει προσωπικότητα και μπορεί να πάρει οποιοδήποτε σχήμα

  Συνοψίζοντας τα παραπάνω, η γυάλινη συσκευασία πέρα από τον λειτουργικό της ρόλο, αποτελεί στρατηγικό εργαλείο marketing για την προώθηση τροφίμων και ποτών αφού ενισχύει άμεσα την εικόνα του brand και συμβάλει στη δημιουργία μιας ισχυρής εταιρικής ταυτότητας.

 • Πιο συγκεκριμένα, οι καταναλωτές εκλαμβάνουν ένα brand που συσκευάζει τα προϊόντα του σε γυαλί ως ισχυρό, ανεξάρτητο, περήφανο, με αυτοπεποίθηση, εκλεπτυσμένο και αριστοκρατικό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προστιθέμενης αξίας που προσδίδει η γυάλινη συσκευασία και το branding σε ένα προϊόν είναι το ελληνικό ελαιόλαδο.

Σύμφωνα με εξειδικευμένη μελέτη συμβουλευτικής εταιρείας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, το μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών ελαιολάδου στις 15 πιο σημαντικές διεθνείς αγορές είναι μόλις 8%, με την Ιταλία και την Ισπανία να κατέχουν μαζί το 92%.

Η Ελλάδα είναι ο 3ος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο και εξάγει το 60% της παραγωγής της «χύμα» στην Ιταλία. Με τον τρόπο αυτόν, όμως, χάνει υπεραξία που ανέρχεται τουλάχιστον σε 1 ευρώ το κιλό, και που εκμεταλλεύεται η Ιταλία, εξάγοντας ξανά το ελαιόλαδο «συσκευασμένο» αναφέρεται στη συγκεκριμένη έρευνα.

Τα τελευταία χρόνια, το κενό αυτό καλύπτεται σταδιακά από αξιοσημείωτες προσπάθειες Ελλήνων παραγωγών ελαιολάδου που επενδύουν στο design και το branding, λανσάροντας στην αγορά custom made γυάλινες συσκευασίες υψηλής αισθητικής.

Για περισσότερες πληροφορίες πως μπορούν οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι της ecan consultants να αναβαθμίσουν την μάρκα σας,  να ξεχωρίσουν και αναβαθμίσουν την συσκευασία των προϊόντων σας και να αυξήσουν τις πωλήσεις σας παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα.

 

ecan consultants logo